31 Mayıs 2014 Cumartesi

Kronolojik Dünya Tarihi 1-50


M.S.1 :  Romalılar halkın deniz savaşlarının nasıl yapıldığını seyredebilmeleri için  360x540 ölçülerindeki ilk suni göl'ü suyla beslemek için "Aqua Alsienta" adlı sukemerini inşa ettiler. Dünyanın ilk açık denizdeki suni limanı ise Herodes tarafından bugünki Haifa'da inşa edildi.



M.S.2 :  Çin'de deniztuzu ve doğalgaz kazanımı için ilk derinlik kazısı yapıldı. Kazının derinliği 1460 metre idi. 



M.S.3 : Çin'de el arabası icat edildi.



M.S.4 :  Çin'de üzerinden araçların geçebileceği ilk demirden asma köprüler kuruldu.



M.S.8 :  Çin'li bilgin Liu Xan "Üçlü Anlaşma" adlı astronomik bir sistemi yayınladı. Bu sistemde yaptığı hesaplar neticesinde bir Dünya senesinin uzunluğunu 365,25016 gün olarak tespit etti ki bu hesaplar bugün ki senelik günlerin sadece 11 dakikalık bir fazlalık ile aynı değeri taşımaktadır.



M.S.9 : Romalı şair Ovid ilk erotik edebiyat olan üç ciltlik bir ders kitabı şeklindeki "Amore", "Ars Amandi" ve "Aşkın ve Sevişmenin Kitabı" adlı eserini yayınladı. İlk iki kitabı sadece erkeklere hitap ederken üçüncü kitap ise sadece kadınlara yönelikti. Bu kitaplarda aşkın ve sevişmenin bir sanat ve teknik içerdiğini ve bunun öğrenmekle sağlanabileceğini belirtti.



M.S.11 :  Roma'da Gajus Asinius Pollio tarafından kurulan ilk kütüphane halka açıldı.



M.S.13 :  8 gramlık ince altın'dan imal edilen Roma'lı altın sikke "Aureus" Augustus döneminden 312 senesine kadar uluslararası para olarak kullanılmaya başlandı.


M.S.14 :  Roma senatosunda İmparator Augustus'un vasiyeti açıklandı. Yerine Tiberius'un geçmesini ve mirasının üçte ikisine sahip olmasına karar verilirken Augustus'un dul eşi Livia Drusilla ise mirasın sadece üçte birine sahip oldu.



M.S.18 :  Antik Yunan'da önemli bir devlet adamı ve Coğrafyacı olan Strabon coğrafya üzerine dördüncü kitabını yayınladı.


M.S.21 :  Cin'li Tu Shih demir döküm işlemek için su ile çalışan körük icat etti.



M.S.32 :  Celsus'un sekiz adet tıbbi kitabı yayınlandı. Bu kitaplar sırası ile ; Tıp'ın Tarihi, Genel Patoloji, Her bir Hastalığın Tanımı , Uzuvlar, Farmakoloji, Cerrahi ve Kemik Tedavisi üzerine yazılmış olup, aynı zamanda Celsus bu kitablarını en çok yunanlı doktor Hippokrates'in fikirlerinden yola çıkarak hazırladı. 




Dünyanın kayıtlı ilk yemek kitabı olan ve Marcus Gavius Apicius tarafından hazırlanan "Apicius Yemek Kitabı" Roma'da yayınlandı.



M.S.37 :  16 Mart - lakabı " Caligula " (çizmecik) olan 24 yaşındaki Gaius Julius Caesar Germanicus, Tiberius'un varisi olarak tahta çıktı. M.S.41 yılında 24 Ocak'da ise öldürüldü.



M.S.42 :  Roma Devletinde su değirmenleri kullanılmaya başlandı.



M.S.47 :  Claudius tarafından yapılan bir halk sayımına göre 6 milyon Romalı kayıt edildi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder