26 Mayıs 2014 Pazartesi

Kronolojik Dünya Tarihi



M.Ö. 4004 : Amerikalı Teolog James Ussher'in 1650 senesinde yayınlanan ve en tanınan eseri olan "Annales veteris testamenti, a prima mundi origine deducti" (Eski Ahit'in yıllıklarına göre dünyanın başlangıcı) adlı kitabına göre bu tarihte Allah tarafından evren yaratılır. Bu tarih günümüzde de bilinen Ussher-Lightfoot-Takvimi olarak tanınan ve sadece İncil'deki yazılara dayanan bir zaman skalasıdır. Buna göre yaradılış M.Ö. 4004 senesinde 23 Ekim 'de başlamıştır. Buyük Tufan ise bu hesaba göre M.Ö.2501 senesinde meydana gelmiştir.




M.Ö. 753 : Romalı yazar Marcus Terentius Varro'nun bir efsanesine göre 21.Nisan 753'de Roma aynı zamanda ilk kralı olan Kral Romulus tarafından kurulur.




M.Ö. 378 : 1 Nisan - Babilliler tarafından belgelenen ilk ay tutulması. Bir Babil çivi metnin yazısına göre ay tutulması tam zamanı bu şekilde kaydedilmiştir; "Artaxerxes II. 26. Sene: 15. Addaru II (Gregoryen takvimine göre 1 Nisan), Güneş batımımdan itibaren Başak burcunundan 14 parmak genişliği uzağında Güney'den başlayarak, 37 UŠ (o zamanın kullanılan astronomik zamanbirimine göre 37 UŠ yaklaşık 148 dakika eder) 15 UŠ dan sonra (yaklaşık 60 dakika) tam ay tutulması başlangıcı, tam karanlığın süresi 45 UŠ (yaklaşık 180 dakika)".




M.Ö. 154 1 Ocak - Politik bir olay yüzünden o güne kadar yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen 1 Mart yerine artık yeni senenin başlangıç tarihi 1 Ocak olarak kayıtlara geçer. O zamana kadar Roma'daki görevlerine başlayacak olan Konsüller devamlı olarak 1 Mart tarihinde seçildikleri için bu tarih aynı zamanda da yeni yıl olarak kullanılırdı. Ama M.Ö. 154'de İspanyollar Romalı hükümete bir başkaldırı gerçekleştirdikler ve bir an önce savaş hazırlıklarının yapılması gerektiğinden dolayı görev alacak yeni Konsül'ler daha erken seçilmek mecburiyetinde kalarak bu tarih 1 Ocak olarak yapılmıştır. O gün bu gündür ise yeni yılın başlangıç tarihi 1 Ocak'tır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder